Jdi na obsah Jdi na menu

Český strakatý pes

Historie plemene

30. 1. 2015 Český strakatý pes

Český strakatý pes - původním názvem Horákův laboratorní pes - byl vyšlechtěn v 50. letech 20. století pro potřeby Fyziologického ústavu Československé akademie věd v Praze. Úkolu se zhostil zaměstnanec ústavu, známý kynolog pan František Horák z Klánovic, tvůrce dnes už FCI uznaného českého teriéra. Tehdy byli k pokusům používáni psi nejrůznějších plemen a kříženci, kterých se majitelé chtěli zbavit. Byli to často "zkažení" psi nevhodných povahových vlastností (bázlivost, agresivita), geneticky naprosto nesourodí, s rozdílnými nároky na péči. Záměrem šlechtitele bylo tedy vytvořit jednotný ráz psa s důrazem na klidnou, mírnou povahu, vysokou plodnost, nenáročnou na péči, s vhodnou tělesnou stavbou, velikostí a osrstěním.

Celý příspěvek

Charakteristika plemene

30. 1. 2015 Český strakatý pes

 Jedná se o středně velké společenské plemeno bez extrémních anatomických znaků, nekomplikované povahy. Uplatňuje se jako vynikající společenský pes vhodný do bytu i na zahradu.

 

Na svou rodinu je velmi vázán, a proto raději bydlí v bytě. Může však být bez problémů ubytován i na zahradě - hustá patrová srst ho dobře chrání po celý rok. Má výbornou samočisticí schopnost - krátká srst nepotřebuje takřka žádnou údržbu, avšak dlouhosrsté jedince je třeba občas důkladně pročesat. Pouze během línání je vhodné vyčesávat uvolněné chlupy častěji.

Celý příspěvek

Standard plemene

30. 1. 2015 Český strakatý pes

Číslo standardu: české národní plemeno neuznané FCI; plemennou knihu vede ČMKU, Česká Republika 
Název plemene: Český strakatý pes 
Země původu: Česká Republika 
Datum publikace platného původního standardu: 1.1.1994 (František Horák) 
Použití: společenský pes 
Klasifikace FCI: skupina IX – společenská plemena, sekce 10 - Kromforlendr 

Celý příspěvek

Poslední fotografie